Tuotantoyhtiömme perustaa kaiken toimintansa toimivan ja nykyaikaisen kaluston päälle. Jotta toinen toistaan upeampi tuotanto saataisiin maaliin, tarvitaan toteuttamiseen jos jonkinlaista teknistä laitteistoa. Kuvauksissa tarvitaan esimerkiksi kameroita, optiikoita, valoja, monitoreja, mikrofoneja, langattomia signaalinsiirtimiä ja kaapeleita. Lisäksi erikoistilanteet vaativat erikoislaitteistoa, kuten gimbaleita, RC-autoja tai drone-kalustoa. Livelähetyksiä varten puolestaan tarvitaan aivan omat laitteensa.

Mahdollisuus päästä hyödyntämään alamme uusimpia tekniikoita on vaikuttanut hankintapäätöksiin.

Ammattikäyttöön suunnattu tekniikka on yleensä erittäin arvokasta, sillä laitteissa käytetään laadukkaampia komponentteja ja niiden suunnitteluun on käytetty enemmän resursseja kuin kuluttajille suunnatuissa laitteissa. Yleensä meidän tuotannoissa mukana olevan kamerakaluston arvo on päälle 20 000e – ja nyt puhutaan siis kamerakalustosta, joka ei vielä sisällä kuvauksissa tarvittavia äänilaitteita tai kuvausvaloja. Jos vuokraisimme kyseisen kaluston vuokraamosta, maksaisi se noin 1000-1500 euroa päivässä.

 

Itse olen aina ollut intohimoinen teknisten laitteiden kanssa touhuaja. Tärkeintä minulle on ollut pitää tuotantokalusto ajan tasalla, toimivana ja huollettuna. Kun tuotantoa lähdetään tekemään omalla kalustolla, voi joka kerta olla varma siitä, että mukana ovat oikeat laitteet, ne ovat ehjiä ja niihin voi luottaa täysin. Myös mahdollisuus päästä hyödyntämään alamme uusimpia tekniikoita on vaikuttanut hankintapäätöksiin. Saamme työskennellä juuri niillä laitteilla joilla haluamme, joka ikinen kerta. Tuttu kalusto myös tehostaa tekemistämme, kun ylimääräisiä ja suuria kalustopreppejä ei tarvita. Lisäksi tietysti heti varastosta löytyvät laitteet mahdollistavat meidän ketterän toimintamme myös lyhyellä varoitusajalla.

Kalustoa vuokraavia yrityksiä on olemassa alalla useampiakin, mutta niissä on meidän kannaltamme yksi haaste – jokainen niistä sijaitsee Helsingissä. Moni pääkaupunkiseudun tuotantoyhtiöistä perustaa toimintansa kalustovuokraamojen varaan. In House -kalustona – eli tuotantoyhtiön omana kalustona – pidetään vain kaikista välttämättömin kalusto, jos sitäkään. Muuten tarvittava kalusto vuokrataan kokonaisuudessaan jokaiselle keikalle. Tämä on varmasti myös todella toimiva ratkaisu, sillä tällöin pystytään valitsemaan kyseiseen tuotantoon parhaiten sopiva kalusto, joka on aina ajan tasalla, huollettuna ja toimivaa. Lisäksi kalustovuokraamojen valikoima on nykyään todella kattava, joten jokainen tekijä löytää varmasti itselleen mieluisan kaluston. Sanomattakin selvää on kuitenkin se, että vuokrakalusto on myös aina kustannustekijä, joka nostaa tuotannon kokonaisbudjettia.

 

Meidän toiminnassamme vuokraamojen hyödyntäminen ei ole kovin kustannustehokas vaihtoehto. Jokaisen kalustovuokrauksen lisäksi kustannuksiin tulisi laskea kaluston nouto ja palautus Lahti-Helsinki väliä ravaten, jolloin kilometrejä kertyisi yhteensä n. 400 km ja ajoaikaa lähemmäs 6 tuntia. Tottakai kuitenkin mekin vuokraamme kalustoa ajoittain, mutta lähtökohtaisesti pystymme toteuttamaan yli 90% tuotannoista meidän olemassa olevalla kalustolla.

Vuokrakalusto on myös aina kustannustekijä, joka nostaa tuotannon kokonaisbudjettia.

Eräs kollegani sanoi aikoinaan, että oman teknisen kaluston hankkiminen ei ole koskaan kannattavaa, ellei tiedä ennakkoon saavansa laitteiston kustannuksia kuoletettua seuraavan kahden vuoden aikana. Hyvä vinkki, mutta esimerkiksi meidän tilanteessamme olisi moni keikka jäänyt tämän periaatteen puitteissa tekemättä. Mielellämme siis jatkossakin panostamme omaan laadukkaaseen kalustoon.

Ville Heiskanen

Ville Heiskanen on nuori lahtelainen media-alan moniottelija, joka on kahdeksan yrittäjänä vietetyn vuoden aikana ehtinyt olla monessa mukana. Intohimona tekniset ratkaisut ja harrastuksena yrittäminen. Päättäväinen ja periksiantamaton asenne ovat varmasti edesauttaneet urakehitystä.