Huonoista mielikuvista on hankala irrottautua

Moni varmasti jo tietääkin, että videot ovat nykyaikaa, ja että videoita kulutetaan valtava määrä. Silti harva yritys tai organisaatio tuottaa video- tai kuvamateriaalia säännöllisesti. Usein on niin, että käytössä on Youtube-kanava, mutta sieltä löytyy “se yksi vuosia vanha video” sekä “ne pari muuta vanhaa kännykällä kuvattua videopätkää”. Kiireet sekä mielenkiinnon lopahtaminen ovat useimmiten syynä tyhjyyttään ammottavalle kanavalle, kun on huomattu videoiden tekemisen olevankin yllättävän työlästä ja aikaa vievää puuhaa.

Kynnys ensimmäisen laadukkaan videon tekemiseen voi olla korkea. Ymmärrän sen täysin. Jos videokenttä on vieras, voi olla esimerkiksi hankala hahmottaa mistä hinnat videoiden tuotannossa muodostuvat tai mitä lisäarvoa rahalla saa. Tai sitten takaraivossa saattaa kummitella vuosia sitten tehdyn videon kustannukset, joka ei lopulta näkynyt myynnissä mitenkään – katsojaluvuista puhumattakaan. Väistämättä sitä jää pohtimaan uuden videon tekemisen kannattavuutta.

Markkinointivideot

Video tarvitsee strategian

Videon tarkoitus on myydä mielikuvia – ja niin kuin jokainen tuote, myös video vaatii markkinointia. Videolle täytyy luoda toimintasuunnitelma, jossa pohditaan kuinka videota käytetään ja millä alustoilla sitä jaetaan. Toimintasuunnitelma on erittäin oleellinen osa videoprojektia, sillä se määrittää lopulta videon menestymisen. Ei ole kenenkään etu tehdä videota niin, että video hukkuu heti internetin syövereihin, jonka jälkeen se unohdetaan. Myös tuotantoyhtiön näkökulmasta toivomme, että tuotannot saavat mahdollisimman paljon näkyvyyttä.

Nyt jos palataan hetkeksi siihen vuosia sitten tehtyyn videoon, joka ei koskaan ottanut tuulta siipiensä alle. Olisiko näin jälkeenpäin mietittynä syy voinut olla juurikin toimintasuunnitelman uupuminen? Tai olisiko kenties jotain voinut tehdä videon markkinoinnin näkökulmasta paremmin? Kun strategia videon kohderyhmän tavoittamiseksi on hiottu, nousee merkitykselliseksi videon laadukas toteutus sekä videon sisältö. Toimintasuunnitelma toimii todennäköisimmin sitä paremmin, mitä paremmin itse video on toteutettu.

Strategia kannattaa tehdä joesituotantovaiheessa

Toimintasuunnitelma on hyvä tehdä ajoissa, yleensä jo videon esituotantovaiheessa. Strateginen eteneminen voi vaikuttaa esimerkiksi videon käsikirjoitukseen. Ideoinnista tulee helpompaa, kun tiedetään, keitä videolla halutaan tavoittaa tai rajoittaako tuleva julkaisualusta videon pituutta. Myös ideaalia kuvasuhdetta on hyvä miettiä jo ennen kuvauksia. Kun video on suunniteltu jokaista osa-aluetta myöten hyvin, videon käyttömahdollisuudet ovat huikeat ja se on mitä parhain keino vahvistamaan brändiä. Työmäärää ei kannata säikähtää, sillä tarjoamme tuotantoyhtiönä tuen koko tuotantoprosessin ajaksi – pelkkä tarve laadukkaalle videolle riittää.

Kiitos ajastasi. Toivottavasti tämä pintaraapaisu aiheeseen herätti jotain ajatuksia tai kenties ideoita. Seuraavaan kertaan.

Strategia ja video yhdessä on kaiken vaivan arvoinen ja jopa enemmän.

Essi Jokinen

Essi Jokinen on visuaalinen ajattelija ja ohjaaja, kuka iloitsee toisten onnistumisista ja pyrkii antamaan työkaluja parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi – ideoimalla ja haastamalla. Luovuuden ja voimavarat tekemiseen Essi saa liikunnan parista. Essi tekee kaiken mihin ryhtyy täysillä ja intohimolla.